“Ana Aslan a ramas in memoria posteritaţii ca o conştiinţa exemplara, care a indraznit sa viseze o umanitate activa şi sanatoasa şi sa spere ca viata isi poate afirma, victorioasa, drepturile impotriva batranetii si a mortii.” (Valentin Lipatti)
Vorbim despre Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, marea doamna a medicinei romanesti care a cucerit lumea, cu cea care i-a fost asistenta, Dr. Theodora Barbulescu-Poli, o doamna deosebita, care si-a deschis casa, mintea si inima pentru ca impreuna sa creionam cat mai fidel personalitatea fascinanta a Prof. Dr. Ana Aslan.
Ana Aslan – din copilarie, pana la functia de director al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie
“Ana Aslan s-a nascut la Braila, mezina a familiei Margarit Aslan. Mama, Sofia Popovici, era descendenta unei vechi familii moldovene.
Tatal, Margarit Aslan, moare cand Ana avea numai 13 ani. Revolta fetitei de atunci, in fata neputintei de a-l ajuta, este germenele obstinatiei cu care mai tarziu si-a urmat vocatia de medic si gerontolog.
Gustul sau pentru cucerirea a ceea ce parea inexpugnabil se vadeste de timpuriu. La 16 ani voia sa devina pilot si, in pofida protestelor mamei sale, face gestul temerar de a zbura pe un aparat de zbor mic, alaturi de Andrei Popovici, cunoscut aviator.
La absolvirea liceului, Ana Aslan ia decizia de a deveni medic. In fata refuzului mamei, ea face greva foamei si in final, tanara de 18 ani se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, la 13 octombrie 1915. Mai tarziu, la maturitate, afirma ca 13 este cifra care intotdeauna i-a adus noroc.
Studenta eminenta, in timpul primului razboi mondial este mobilizata la Iasi, intr-un spital din spatele frontului. Aici lucreaza alaturi de Prof. Toma Ionescu, un titan al chirurgiei, care a ramas un model pentru cea care facea primii pasi in medicina. Intoarsa la Bucuresti, in anul 1919, in anul III de medicina, se prezinta la concursul de externat si ramane alaturi de marele neurolog si «pionier al gerontologiei romanesti», Prof. Gheorghe Marinescu, cel care a facut primele studii despre imbatranirea celulei nervoase. Dupa ocuparea postului de medic intern in 1921 si absolvirea Facultatii de Medicina in anul 1922, este numita preparator in clinica condusa de Prof. Daniel Danielopolou. Timp de doi ani, lucreaza cu acesta la teza de doctorat cu titlul «Cercetari privind inervatia vasomotoare la om» si obtine apoi titlul de «Doctor in medicina».
Din 1924 si pana in 1947, Ana Aslan isi desfasoara activitatea didactica si spitaliceasca in cadrul spitalului Filantropia, urcand toate treptele carierei didactice. In anul 1949, devine seful sectiei de fiziologie de la Institutul de Endocrinologie din Bucuresti, condus de Prof. C.I. Parhon, parintele scolii romanesti de endocrinologie. Preocupat de problemele imbatranirii, acesta credea in intinerire si sustinea cu ardoare ca «viata nu este un drum cu un sens unic si ca intinerirea biologica este posibila».
Tarziu, in ultimii ani de viata, Ana Aslan, ajunsa celebra, spunea : « Prof. Danielopolou si Prof. Parhon au fost varfuri ale stiintei medicale. Eu nu i-am egalat si nici nu voi reusi sa o fac. M-au format si m-au ajutat mult. Fara ei nu as fi ceea ce sunt. Succesul celor mai tineri nu le trezea gelozia. Erau atat de mari incat in jurul lor era loc pentru toti ».
Odata cu infiintarea primului Institut de Geriatrie din lume, la Bucuresti, in anul 1952, este numita director al acestei institutii de cercetare si asistenta medicala. In anul 1964, Organizatia Mondiala a Sanatatii desemneaza Institutul de la Bucuresti ca « model » pentru institutele de profil. In anul 1974 Institutul de Geriatrie din Bucuresti devine Institutul National de Gerontologie si Geriatrie, denumire ce oglindea mai bine notorietatea mondiala la care aceasta institutie romaneasca ajunsese”.
Theodora Barbulescu Poli
Gerovital H3 – de la studiu la succes mondial
“Era in anul 1949, pe cand Ana Aslan era profesor de Clinica Medicala in cadrul Facultatii de Medicina din Timisoara. Totul a inceput cand unul dintre studenti a fost tintuit la pat mai multe saptamani, cauza fiind o criza de monoartroza gonococica. Ea insasi povestea «foloseam deja procaina, a carei actiune vasodilatatoare si de reglare a sistemului nervos vegetativ fusese descrisa de René Leriche, in afectiunile circulatiei periferice si in arterite. Posibilitatea de a o utiliza in afectiunile reumatice ma obseda de multa vreme. I-am cerut permisiunea tanarului si l-am administrat 10 cc solutie procaina de 1% in artera femurala. Dupa cateva minute, pacientul a putut indoi piciorul, iar dupa cateva zile a parasit spitalul».
Ana Aslan si-a continuat cercetarile intr-un azil de batrani ce apartinea Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale. Cercetarile comparative clinico-terapeutice efectuate pe loturi de pacienti tratati cu vitamina E, extract de tiroida, de splina, de placenta, drojdii si cu procaina 2% demonstreaza virtutile acesteia din urma. Rezultatele obtinute au fost comunicate la Academia Romana in anul 1950.
In mai 1951, Ana Aslan a inceput un studiu de lunga durata, pe un grup de 25 de pacienti, carora le administra procaina 2%, cu un pH cuprins intre 3 si 4. In timpul studiului, constata imbunatatirea semnificativa a starii generale: efecte antidepresive, imbunatirea memoriei si atentiei, imbunatatirea echilibrului psihic si neurovegetativ, diminuarea rigiditatii extrapiramidale si imbunatatirea echilibrului la bolnavii suferind de maladia Parkinson, imbunatatirea troficitatii unghiilor si a parului, cresterea si repigmentarea parului, cresterea tonusului muscular si a mobilitatii articulare, normalizarea tensiunii arteriale.
Dupa 3 ani de studiu, impreuna cu C.I. Parhon publica lucrarea «Novocaina, factor eutrofic si intineritor». Dupa o munca asidua, alaturi de farmacista Elena Polovrageanu, elaboreaza Gerovitalul H3, cu urmatoarea compozitie: procaina 2%, acid benzoic 0,12%, metabisulfit de potasiu 0,10%, fosfat disodic 0,01%, cu pH-ul intre 3 si 4. Indicativul H3 subliniaza actiunea de tip vitaminic a produsului. In opinia autoarei sale, Gerovitalul H3 este un medicament gerontologic datorita interventiei sale in mecanismele de imbatranire la nivel molecular si un medicament geriatric datorita actiunii asupra unor mecanisme comune bolilor cronice degenerative ale varstei a treia.
Prima iesire la rampa a Gerovitalului H3 are loc in anul 1956, la Karlsruhe, in cadrul Congresului Therapiewoche, cand Prof. Aslan prezinta metoda sa de tratament originala. Urmeaza Congresul European de Gerontologie de la Basel unde produsul este primit cu entuziasm. In urma omologarii sale in tara, in anul 1957, Gerovitalul H3 fiole este produs la scara industriala. In anul 1962 este omologata intreaga gama Gerovital H3: fiole, drajeuri, crema terapeutica, lotiune capilara.
In anul 1960, Prof. Aslan incepe experimentarea unui nou produs eutrofia, Aslavital, care este omologat in anul 1970, iar in anul 1978 elaboreaza «Aslavitalul de uz infantil».
Membru in Biroul Executiv al Asociatiei Internationale de Gerontologie, Ana Aslan infiinteaza in 1959 Societatea Romana de Gerontologie si Geriatrie, al carei presedinte a fost pana la moartea sa.
Scolii romanesti de gerontologie, al carei fondator si conducator a fost Prof. Ana Aslan, ii revin o serie de prioritati pe plan mondial:
- Infiintarea la 22 ianuarie 1952, la Bucuresti, a primului Institut de geriatrie din lume, institutie de asistenta medicala pentru varstnici si de cercetare stiintifica;
- Elaborarea medicatiei eutrofice pe baza de procaina, care si-a dovedit eficienta, atat in profilaxia imbatranirii, cat si in terapia starilor patologice ale varstei a treia. Gerovitalul H3 este cel mai longeviv medicament geriatric ale carui virtuti terapeutice sunt confirmate de scurgerea timpului;
- Elaborarea strategiei terapeutice ce prevede tratamentul cronic si discontinuu aplicat atat in profilaxia, cat si in terapia batranetii;
- Organizarea la nivel national a unei retele sanitare de profilaxie a imbatranirii pentru populatia peste 40-45 ani. Infiintarea unei retele de gerontoprofilaxie si asistenta geriatrica alcatuita din peste 200 de centre”.
Theodora Barbulescu Poli
Titluri si distinctii acordate Anei Aslan
Din peste o suta de titluri acordate Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, remarcam:
– Premiul si Medalia “Leon Bernard”, decernate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru contributii exceptionale in domeniul medicinii sociale si geriatriei, 1982;
- Doctor Honoris Causa al Universitatii .Braganca Paulista”, Sao Paolo, Brazilia, 1973;
- Membru de onoare al Academiei Americane pentru Medicina Preventiva, SUA, 1978;
- Consilier al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1963, 1965, 1976, 1977, 1978;
-Delegat national pentru problemele de Gerontologie, pe langa ONU, 1978;
- Membru al “Asociatiei Mondiale a Femeilor Medici”, 1963;.
- Presedinte al “Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Higiena Sociala”,1969-1973;
- Vicepresedinte de onoare al “Solidaritatii umane”, Italia, 1971;
- Membru al Consiliului Mondial pentru Probleme de Urgenta, La Haye, Olanda, 1976;
- Membru fondator al “Confederatiei Societatilor de Gerontologie din tarile latine”, Valencia, Spania, 1977;
- Presedinte de Onoare al “Centrului European de cercetari medicale aplícate Ana Aslan”;
- Profesor de onoare al “Universitatii Feminine din Filipine”, 1979.
- Membru de onoare al “Societatii Medicale stiintifice Unionale a Gerontologilor si Geriatrilor”, URSS, 1982;
-”Meritto della Repubblica Italiana”, grad de comandor, Italia, 1969;
- “Medalia de aur”, decernata cu ocazia Mesei rotunde ce a avut loc la Ancona, Italia, 1969;
-”Medalia de aur Comemorativa”, Nicaragua, 1971;
-”Crucea de Merit”, clasa a1-a a Ordinului de Merit, Republica Federala Germana, 1971;
- Medalia .Augusto Pinaud”, a Crucii Rosii din Venezuela, 1972;
- “Cavaler al Noii Europe”, Premiul OSCAR, Italia, 1973;
-”Palmele Acadernice”, gradul de cavaler, Franta, 1974;
- Premiul lnternational “Eva”, Italia, 1974;
-”Cavaler al Ordinului de Malta”, Paris, Franta, 1974;
-”Mare ofiter al Ordinului Meritului”, Senegal, 1976;
-”Dama di Collare del Santo Graal”, Franta, 1978;
- Cetatean Strain de Onoare si Profesor Onorific de stiinte”, Manila, Filiplne, 1978 ;
-”Placheta de Onoare”, Manila, Filipine, 1982;
-”Placheta memoriala”, New Delhi, India, 1982;
- Premiul “Marie Curie” al Academiei Medicea, Italia, 1984;
Despre Ana Aslan
“Personalitatea Anei Aslan era un uluitor aliaj de inteligenta lucida, temeritate, perseverenta, feminitate si romantism. Iata cum o descrie Valentin Lipatti: ”Aceasta mare doamna era o aparitie delicata, fragila, la care te izbea privirea. Parea ca intreaga ei inteligenta era concentrata in ochii mari, verzi-caprui, alaturi de curiozitate, ironie, vointa de a trai si a munci”.
Iat-o confesandu-se: “Caut adevarul si urasc minciuna, pe care o consider ca cea mai grava insulta adusa demnitatii intelectuale a omului. Minciuna este infinit mai grava decat eroarea, caci este o eroare premeditata si acceptata ca atare.”
De o eleganta sobra, de mare rafinament, exigenta cu colaboratorii pe care si-i alegea cu mare grija, dar mai ales cu ea insasi, ingropase undeva adanc o dureroasa vulnerabilitate si nevoie de afectiune. Daruirea cu care si-a imbratisat profesiunea nu lasase loc intemeierii unei familii. Preferinta pentru muzica lui Grieg si Chopin ii trada sensibilitatea puternica.
Preferintele in literatura si arta erau cele care ii dezvaluiau adevarata natura, pe care o ascundea cu grija si pudoare: Balzac, Dostoievski si Marguerite Yourcenar cu ale sale « Memoires d’Hadrien”, poemul “La mort du loup” de Alfred de Vigny despre care spunea: ”este atat de aproape de sufletul meu.” Admira impresionistii si mai ales Masa Tacerii a lui Brancusi, pe care o considera «capodopera extraordinara, amestec de ratiune, simplitate si discretie».
Isi iubea tara si isi venera maestrii. Considera ingratitudinea un pacat de neiertat. Pentru Ana Aslan, convenientele sociale erau ridicate la rang de arta, pe care o practica cu o rafinata si afectuoasa virtuozitate ce oglindea infinitul sau respect pentru conditia umana. Astfel, aceasta doamna invitata la Casa Alba, prietena cu mari personalitati ale lumii si cu capete incoronate, trata cu aceeasi aleasa politete pe oricare dintre salariatii institutului ”.
Theodora Barbulescu Poli
Mari personalitati, pacienti ai Anei Aslan
Printre pacientii Prof. Ana Aslan regasim mari personalitati cum ar fi: Salvador Dali, Charlie Chaplin, Somerset Maugham, Pablo Neruda, Maresalul de Gaulle, Indira Ghandi, Marlene Dietrich, Lilian Gish, Claudia Cardinale, Jacqueline Kennedy, Aristotel Onasis, Maresalul Tito, Presedintele Sukharno si multi altii.
“Pana in anul 1972, cand sanatoriul Otopeni a fost trecut in dotarea institutului pentru a face fata afluxului de pacienti, fiecare coltisor al batranei cladiri din strada Caldarusani era valorificat pentru a putea gazdui avalansa de pacienti care veneau in Romania pentru a fi tratati in clinica Prof. Ana Aslan”, povesteste Theodora Barbulescu Poli.
In zilele noastre, cercetarea a intrat intr-un con de umbra.
“Dupa disparitia Anei Aslan, insitutul nu s-a mai bucurat de aceeasi atentie, activitatea de cercetare stiintifica suferind si ea din aceasta cauza. La noi in tara, cercetarea a intrat intr-un con de umbra, deoarece este un domeniu care cere costuri si investitii mari. Pentru a mentine o scoala de cercetare este nevoie de cadre tinere a caror formare este un proces indelungat si anevoios. In conditiile in care unitatile de cercetare se lupta cu lipsa de cadre de specialitate din cauza nefinantarii posturilor necesare, neajuns la care se adauga emigrarea tinerilor cu inalta calificare necesara acestui domeniu de varf, este aproape imposibil sa obtii performante.
O alta problema majora, care vizeaza direct Institutul de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan, este promovarea insuficienta a turismului medical, geriatric. Terapia originala Aslan a fost si, sunt convisa ca in continuare ar putea fi, sursa unor venituri mari pentru statul roman.
Theodora Barbulescu Poli
Despre varsta a treia
“Senectutea trebuie sa se apropie de idealul etic si moral: intelepciune, serenitate, intelegere a vietii si a semenilor.
Batranetea este o stare interioara care, in absenta unor afectiuni majore, intervine de cele mai multe ori odata cu inactivitatea, cu dezinsertia sociala.
Trebuie sa nu iesim din cotidian asteptand sa imbatranim. Sa avem activitati multiple si rezonante, sa intelegem tinerii, sa fim implicati in problemele prezentului, sa avem proiecte de viitor.
Eu raspund cu drag oricarei provocari. In ultimii ani, am invatat inca o limba straina – spaniola – redactez memoriile tatalui meu, a carui viata a traversat un secol atat de zbuciumat, calatoresc, cunosc oameni si civilizatii noi si, nu in ultimul rand, practic exercitiul fizic adecvat varstei mele. Consider ca respectul de sine si respectul pentru cei din jur iti impune grija pentru aspectul tau fizic. Asadar, activitatea, regimul alimentar corect si exercitiile fizice adecvate pot face minuni, chiar si la o persoana de varsta a treia.
In ceea ce priveste frumusetea, consider ca bogatia interioara este cea care confera frumusete. O privire inteligenta este frumoasa. Credinta iti ofera liniste.
Crezi, iti iubesti semenii, speri… si esti frumos!”
Theodora Barbulescu Poli